Досі зберігаєте файли у форматі doc?

  • 2015-11-17
  • (автор: yurb)

Тоді ми йдемо до Вас! Коли Ви зберігаєте Ваш текст у файл doc, він записується в комп'ютері приблизно в такій формі: Я цілком серйозно. Цей формат розроблявся в 90-х роках, для роботи на старих комп'ютерах, і виключно під Microsoft Word. Яка-небудь сумісність цього формату з якою-небудь иншою програмою не мала для Microsoft значення (нащо зайві конкуренти?). Принципи роботи формату doc Microsoft до 2006 року тримали в таємниці. Але світ почав змінюватися. З 2001 р. велася розробка альтернативного формату, який би був універсальним для різних програм і був би повністю відкритим стандартом. Цей формат має назву Open Document Format, або odt.

Використовуйте OpenDocument!

У 2006 р. цей формат отримав статус міжнародного стандарту ISO/IEC 26300:2006. З того часу цей формат офіційно підтримали як основний формат обміну документів, серед инших, уряди Норвегії, Данії, Нідерландів, Бельгії, Британії, Німеччини й навіть Росії. Цей формат підтримує текстові документи (odt), презентації (odp), електронні таблиці (ods) тощо.

Навіть Microsoft вирішили підтримувати цей формат в останніх версіях свого Office.

OpenDocument є відкритим стандартом, створеним для того, щоб дозволяти вільно відкривати і редагувати один і той же файл у різних програмах на різних операційних системах. Ось гарна інфографіка на цю тему: інфографіка Коли формат, у якому Ви тримаєте свої дані, вільний і відкритий, а його структура дозволяє легко обробляти ці дані, це запорука того, що цей файл завжди можна буде прочитати. Файли doc, натомість, є повною протилежністю цього. Тому цьому формату давно пора на пенсію;)

«А як же docx

Слушне запитання! З цим форматом вийшла доволі цікава історія:

Побачивши, що монополії doc загрожує небезпека, Microsoft у 2006 р. вирішили «просунути» як стандарт ISO оновлену версію свого формату, «в народі» відому як docx. Проте спершу ISO відхилила їхню пропозицію, оскільки на той час уже існував стандарт OpenDocument, а до Microsoft’івського формату була маса зауважень.

Microsoft таки домоглися ухвалення свого формату як міжнародного стандарту ISO у 2008 р. після врахування частини зауважень. Цей формат вони назвали Office Open XML. Отже, цей формат так само є відкритим стандартом, але з одним (еее, тобто кількома) величезними але:

Проблема в тому, що файли, які зберігає Microsoft Word ніби-то у форматі docx, насправді не у тому форматі, який став стандартом ISO, а в т.зв. «перехідному форматі», який є гібридом старого doc і нового docx. Тільки починаючи з версії 2013 Office може зберігати справжні docx, але «з коробки» він все одно зберігає «перехідні». Microsoft самі не дотримуються свого стандарту, і хочуть, щоб його дотримувався хтось іще?! Ще одним недоліком майкрософтівського «стандарту» є те, що він, замість того, щоб використовувати наявні відкриті формати для векторної графіки (SVG) чи формул (MathML), як це робить OpenDocument, насаджує суто «вордівські», які ніде більше не використовуються. Це суттєво ускладнює написання програм, які б цей формат підтримували. Тому: тікайте від docx подалі, це двоголова троянська коняка!:)

«Але я використовую Word 2003!»

Кожен має право використовувати яку-завгодно програму (отриману законним чином). Але якщо Ви плануєте обмінюватися документами з иншими, будь ласка, не змушуйте їх жити у 2003 році. Надворі 2015! Пора оновитись:) (До речі, якщо Вас не влаштовує інтерфейс «нових» Вордів, спробуйте LibreOffice. Він значно подібніший до Word 2003. І безкоштовний;).

Світлина подертих капців: автор Joxemai, ліцензія cc by-sa, з Вікісховища.

Інфографіка про відкриті формати: April.org, на умовах ліцензій cc by-sa, Free Art License та GFDL, з Вікісховища.